Η Συλλογικότητα

Όταν ανοίγεις κάθε μέρα το παράθυρο και βλέπεις έξω μια γκρίζα τσιμεντούπολη πώς ζεις;

Όταν είσαι νέος και διψάς για δουλειά αλλά τη δίψα αυτή στη συνθλίβει η ανεργία πώς αντιδράς;

Όταν πας στο σούπερ μάρκετ και τον καρπό των αγροτών τον πληρώνεις κερατιάτικα γιατί η εκμετάλλευση των μεσαζόντων είναι “αναγκαία” στο σύγχρονο (παρα)εμπόριο που θα βρεις τα λεφτά να πληρώσεις;

Όταν τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα είναι δυσεύρετα και πανάκριβα τι τρώς;

Τέτοια ερωτήματα μας βασάνιζαν χρόνια τώρα. Τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά η αφετηρία υπήρξε κοινή. Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά τα ερωτήματα θα μας τρώνε την ψυχή όσο τα αφήνουμε να υπάρχουν θάβοντάς τα κάτω από το χαλί.

Έχοντας λοιπόν την κοινή αφετηρία και όρεξη για δουλειά αποφασίσαμε να δράσουμε. Ένας φίλος έβαλε το χωράφι ένας άλλος τη φρέζα ένας τρίτος τις ρίζες και όλοι μαζί τα χέρια και τον κόπο μας και εγένετο “το μπόλι”!

Αυτό που κάποτε μπορεί να ακουγόταν γραφικό είναι πλέον πραγματικότητα. Αρκεί να σερφάρει κανείς στο ίντερνετ και θα δει δεκάδες εγχειρήματα αστικών αγρών στην Ελλάδα. Για εμάς δεν είναι μόνο η ανάγκη να εξασφαλίσουμε τα ζαρζαβατικά μας που μας ώθησε στη δημιουργία του αγρού. Είναι η άγνοιά μας σαν παιδιά της πόλης για το πώς ο σπόρος γίνεται φυτό και αυτό με την απαραίτητη φροντίδα σε ανταμείβει με τον καρπό του. Είναι και η ανάγκη που νιώθουμε να μπολιάσουμε τις σχέσεις μας με συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί από το μηδέν, να το διαχειριστούμε με συλλογικές και αντιιραρχικές διαδικασίες σεβόμενοι τη φύση και τους διπλανούς μας.

Σκοπός μας είναι το εγχείρημα αυτό να μην αποτελεί μια “όαση στο γκρίζο τοπίο της πόλης”, αλλά να γίνει κίνητρο και για άλλους συμπολίτες να πράξουν το ίδιο. Οι γνώσεις μας για την καλλιέργεια, οι σπόροι μας ακόμα και τα χέρια μας είναι στη διάθεση οποιονδήποτε θέλουν να δημιουργήσουν έναν αστικό αγρό στη γειτονιά τους, αρκεί ο σεβασμός της φύσης και η ισότητα μεταξύ των συμμετεχόντων να είναι αδιαμφισβήτητη.

Το “Μπόλι” διανείει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε από αυτά,
διορθωνόμαστε και συνεχίζουμε. Οι αποτυχίες άλλωστε είναι απαραίτητο συστατικό της γνώσης. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κόπος μας θα ανταμειφθεί στην πρώτη συγκομοιδή.

Μπορείτε να συμμετάσχετε, να βοηθήσετε ή απλά να έρθετε να μας γνωρίσετε.

3 thoughts on “Η Συλλογικότητα

  1. καλημέρα φίλοι συν-αγρότες του αστικού τοπίου!
    είναι ωραίο να γίνονται τέτοια πράγματα… θα θέλαμε πολύ να σας επισκεφθούμε, όπως θα θέλαμε κι εσείς να μας επισκεφθείτε στον αστικό αγρό χαλανδρίου «εν δυνάμει»… http://www.astikosagrosx.blogspot.com

  2. ο αστικός αγρός είναι πίσω από τον βενέτη και το ψηστήρι στην οδό χαλανδρίου, δεξιά όπως ανεβαίνουμε προς αγία παρασκευή… ούτε 100μέτρα από την έξοδο του μετρό αγ. παρασκευής… είσοδος από οδό σίφνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *